„Vor fi mai multe avioane in aer, mai multe avioane pe apa si mai mutle pregatiri la sol. Astfel, avioanele vor patrula mai intens spatiul aerian, iar navele militare ale Aliantei vor fi deplasate in Baltica si in Mediterana orientala, oriunde va fi nevoie”, a precizat Rasmussen la incheierea unei reuniuni a Consiliului Aliantei, convocata la nivel de ambasadori.

Masurile vor fi luate in regim de urgenta, adica „in urmatoarele zile. Depinde de rezolvarea unor chestiuni practice”. Dar am decis sa actionam rapid, a adaugat secretarul general al NATO, subliniind ca aceste actiuni vizeaza „apararea, prevenirea si detensionarea” situatiei din regiune.

In ceea ce priveste posibilitatea amplasarii unor baze NATO in tarile Baltice, Rasmussen a spus ca, deocamdata, nu a fost luata o hotarare in acest sens. Dar poate fi adoptata pe viitor. „Astazi, am discutat despre un pachet de masuri care vor fi indeplinite imediat. Continuam sa lucram la asta”,a subliniat Rasmussan.

„Ele corespund in totalitate obligatiunilor noastre internationale. Ele trimis un semnal foarte clar: NATO trebuie sa apere fiecare dintre aliatii sai si sa se apere de orice amenintare la adresa securitatii noastre”, a explicat seful NATO.