Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, considera nerealista pretentiile Moscovei, care vrea garantii juridice privind nereorientarea spre Rusia a scutului anti-racheta european si propune adoptarea unui document de neagresiune reciproca, informeaza Interfax.


„Dupa parerea mea, un document politic, prin care liderii a 28 de tari (statele membre ale Aliantei Nord-Atlantice, plus Rusia) sa confirme ca decizia din 1997, si anume nerecurgerea la forta unul impotriva celuilalt, are aceeasi putere precum un document juridic”, a declarat seful NATO intr-un interviu acordat agentiei mai sus mentionate.

Intrebat daca organizatia pe care o conduce este dispusa sa renunte la actuala abordare (doua sisteme de aparare distincte, al Rusiei si cel al NATO), el a subliniat ca „este nerealist sa obtii un document juridic, care sa fie ratificat de parlamentele a 29 de tari”. Pentru noi, amenintarea cu rachete este cat se poate de reala. Iar in fata unui asemenea pericol, trebuie sa contruim o aparare reala. De aceea am hotarat sa cream scutul anti-racheta. In acelasi timp, am invitat Rusia sa colaboreze. Am fi putut stabili o conlucrare intre sistemele rus si cel al NATO”, a continuat Rasmussen.

„Am declarat ca intentia noastra nu consta in distrugerea potentialului strategic de intimidare al Rusiei, ca sa nu mai vorbim de un atac asupra Rusiei. Intr-adevar, nu avem de gand sa atacam Rusia. Scutul nostru nu este destinat atacurilor”, a insitat secretarul general al Aliantei. „Am invitat Rusia sa colaboreze si, in plan concret, am propus infiintarea a doua centre comune de comanda a sistemului de aparare aeriana, unde personalul rus si cel al NATO sa lucreze impreuna. Rusii ar fi putut sa vada, astfel, cu ochii lor, ca scutul nostru nu este indreptat impotriva lor”, a adaugat Rasmussen.

„In ce priveste garantiile, a continuat el, au trecut deja 15 ani de cand Rusia si NATO au adoptat, in 1995, un document comun, care se numeste Act fundamental. In acest document am afirmat ca nu vor folosi forta unul impotriva celuilalt. Respectam acest act si suntem pregatiti sa-l reconfirmam. Cred ca si Rusia il respecta”.

„Altfel spus, vorbind despre garantii, Rusia ar fi primit garantii mult mai ferme, daca ar fi acceptat propunerea noastra vizand cele doua centra comune de comanda, iar din punct de vedere politic am fi confirmat ceea ce s-a am spus deja in 1997”, a estimat seful NATO.