Potrivit unor surse militare preluate de agentiile de presa, aceasta masura, ce reflecta ingrijorarea Washingtonului in legatura cu potentialul militar al Coreei de Nord, vine la doua zile dupa ce 59 de rachete americane Tomahawk au facut praf o baza aeriana din Siria, ca raspuns la recentul atac chimic lansat, se presupune, de regimul presedintelui Bashar al-Assat si sodat cu zeci de morti si raniti, inclusiv copii. 

"Dupa parerea noastra, o crestere a prezentei noastre militare este necesara", au adaugat respectivele surse. Potrivit comandantului portavionului Carl Vinson, care face parte din clasa Nimitz, Dave Benham, "principala amenintare in regiune ramane Coreea de Nord, din cauza programului sau de rachete, iresponsabil, destabilizator si imprudent, si a eforturilor depuse de Phenian de a se dota cu arme atomice".

Grupul aeronaval cuprinde, pe langa portavionul mentionat, doua distrugatoare lansatoare de rachete si un crucisator lansator de rachete. Desi trebuia sa faca o escala in Australia, navele au pornit spre Pacificul de Vest, plecand din Singapore.

Coreea de Nord a realizat cinci teste nucleare, dintre care doua in 2016, iar imaginile din satelit descifrate de expertii de la "38 North" sugereaza ca regimul de la Phenian ar pregasi inca o incercare. Potrivit serviciilor speciale americane, nord-coreenii s-ar putea dota cu o rachete cu focos nuclear capabil sa loveasca teritoriul american in urmatorii doi ani.

Merita mentionat ca manevra US Navy survine in contextul in care Consiliul de securitate nationala al SUA i-a prezentat presedintelui Donald Trump mai multe scenarii de contracarare a programului nuclear dezvoltat de Phenian. Potrivit postului de televiziune NBC, printre propunerile inainte spre analiza liderului de la Casa Alba figureaza inclusiv desfasurarea de bombe nucleare nu departe de capitala sud-coreeana, Seul.

Mai mult, la sfarsitul saptamanii trecute, seful diplomatiei americane, Rex Tillerson a avertizat ca, daca situatia o impune, Statele Unite sunt pregatite "sa actioneze singure" impotriva Coreei de Nord. "Suntem pregatiti sa actionam singuri, in cazul in care China se doveste incapabila sa se coordoneze cu noi" pentru a contra ambitiile nuclere ale Phenianului, care violeaza dreptul international, a spus Tillerson la Mar-a-Lago, in Florida, unde liderul chinez, Xi Jinping, aflat in vizita in SUA, s-a intalniti, vineri, cu omologul sau, Donald Trump.

Comentand actiunea americanilor, senatorul rus Viktor Ozerov s-a aratat nelinistit de o posibila decizie pripita a Phenianului. "Daca regimul nord-coreean va considera un pericol, acest lucru ar putea determina conducerea nord-coreeana la eventuale actiuni nechibzuite".