„Piatra-spion este folosita pentru monitorizarea deplasarilor flotei militare”, scrie, in acest sens Sunday Times. Potrivit relatarilor, pescarii de pe insula Ant din apropierea bazei rusesti au descoperit trei mici dispozitive de spionaj, inclusiv o camera video si o antena pentru comunicatii prin satelit.

Ziaristii britanici scriu ca aparatura a fost instalata de unitatea de elita a fortelor armate israeliene, Shayetet 13, care ar fi ajuns in zona la bordul unui submarin din clasa Delfin si, fara a fi observata nici de sirieni, nici de rusi sau americani, s-a intorc cu bine acasa.

Potrivit informatiilor publicatiei britanice, partea israeliana a pus sub supraveghere baza marinei militare ruse din Tartus inclusiv pentru ca in regiune traiesc alawitii, loiali presedintelui sirian Bashar al-Assad. Angajand o astfel de misiune, spionajul israelian ar fi pornit de la premisa ca regimul Assad va pica, iar fostul presedinte se va retrage in aceasta zona. De asemenea, baza din Tartus este, uneori, folosita de nave militare ale Iranului, unul dintre principalii inamici ai Israelului.

Cea mai cunoscuta intamplare cu o „piatra-spion” s-a consumat anul trecut. In ianuarie 2012, un consilier al fostului premier britanic Tony Blair, a recunoscut esecul unei misiuni angajata de spionajul britanic in 2006, cand FSB (fostul KGB) a gasit sub o piatra un transmitator. Cu ajutorul acestui aparat, agentii britanici ar fi primit indicatii de la centru.