Klaus Barbie a fost ghestapovist, un criminal nazist, supranumit "macalarul din Lyon". Dar a comparut in fata instantelor de judecata numai dupa 10 ani de la incheierea razboiuui. A reusit sa se ascunda cu ajutorul unui aliat puternic: contraspionajul militar al SUA, scrie Deutsche Welle. A fost gasit in Bolivia si extradat in Franta. Atunci s-a aflat ca, dupa razboi, a lucrat pentru serviciile speciale ale SUA.

Dupa desecretizarea a numeroase documente de arhiva, cercetatorii au stabilit ca, dupa razboi, cel putin 1000 de fosti nazisti au lucrat pentru serviciile americane.

"Este o estimare conservatoare", a precizat pentru DW istoricul Norman Gowda, de Universitatea Florida. "In realitate nu exista cifre exacte, estimarile fiind rezultatul unor analize detaliate a arhivelor", a mentionat el.

Problema este ca oamenii de stiinta nu au avut acces la toate materialele: unele s-au ratacit. In plus, aceasta cifra, 1000, reprezinta numai colaboratorii recunoscuti, cei neoficiali nefiind luati in calcul. Se poate presupune, scrie Deutsche Welle, ca nazistii aflati in serviciul CIA au racolat alti nazisti ca spioni, care nu se regasesc pe liste, la fel cum nu sunt trecuti nici agentii nazisti din Ungaria, Romania si Ucraina, care au lucrat pentru americani.

Dar, subliniaza DW, daca in privinta cifrelor exista o mare suspiciune, un lucru este insa cert: criminalii nazisti au fost niste agenti foarte prosti.

"Nu am constatat nici un caz cand acesti agenti au reusit sa anticipeze niste evenimente decisive, spre exemplu blocada Berlinului sau ceva asemanator", noteaza in continuare Deutsche Welle, citand afirmtiile expertilor.

Pe de alta parte, subliniaza ei, multi dintre cei racolati de serviciile americane au fost, ulterior, "furati" de serviciile sovietice.