Participaţiile au fost achiziţionate de Deutsche Bank Private Equity şi Goldman Sachs Asset Management iar tranzacţia ar urma să se finalizeze în primul semestru din acest an, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.

Gestionarea investiţiilor de bază va fi realizată în continuare de actuala conducere, alături de alte persoane numite de cumpărători, urmând să fie creat în acest scop un nou vehicul de conducere, a anunţat NBG.

În ultimele luni, National Bank of Greece a vândut active pentru a-şi spori lichidităţile şi a-şi întări solvabilitatea şi indicele de adecvare a capitalului. În decembrie 2015, Qatar National Bank a achiziţionat participaţia de 99,91% din acţiunile băncii turceşti Finansbank deţinută de National Bank of Greece, pentru 2,7 miliarde de euro (2,95 miliarde de dolari).

Finalizarea vânzării Finansbank va permite National Bank of Greece să achite cea mai mare parte din obligaţiunile convertibile contingente (CoCos), în valoare de două miliarde de euro, emise de NBG pentru a-şi acoperi deficitul de capital, şi să renunţe la ELA, finanţarea de urgenţă acordată creditorilor eleni de BCE. De asemenea, NBG se aşteaptă la creşterea profitului anual la 100 de milioane de euro.

National Bank of Greece a decis să-şi vândă întreaga participaţie deţinută la subsidiara sa profitabilă din Turcia, Finansbank, pentru a-şi acoperi deficitul de capital relevat în urma publicării testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană. Potrivit BCE, National Bank of Greece are un deficit total de capital de 4,6 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro în cazul scenariului de bază.

În octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. De altfel, cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România, mentioneaza agerpres.