Potrivit unui raport elaborat de Paul Gilster, totul a inceput in 15 mai 2015 in Caucazul rusesc. Radiotelscopul Ratan 600 a captat un semnal straniu provenind de la HD 164595, o stea situata la 95 de ani lumina de Terra, in constelatia Hercule.

Respectivul semnal, care nu s-a mai repetat de atunci, a fost mult mai puternic decat zgomotul ambiental inregistrat de obicei. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au decis sa faca publica aceasta informatie expediind invitatii la Congresul international de astronautica, actiune care se va desfasura in Mexic, in 27 septembrie si care va incerca sa faca lumina in privinta originii acestui semnal. 

O descoperire care a trezit atentia programului ameican Seti, conceput pentru a identifica dovezi ale existentei unor specii extraterestre inteligente. E adevarat, conform estimarilor, exista doar 0,02% sanse sa fie vorba despre o civilizatie extraterestra. Acest lucru nu i-a descurajat insa pe oamenii de stiinta americani, care au subliniat necesitatea unor cercetari mai profunde.

Cele mai mari nedumeriri vizeaza forta semnalului. Problema este ca numai o civilizatie de tip "III", conform scarii Kardashev, adica in stare sa exploateze energia planetei sale de o maniera directa, ar putea emite un semnal de o asemenea putere. In acest context, expertii exclud la modul cel mai categoric eventualitatea ca semnalul captat sa fie doar un zgomot de fundal.