"Pe baza evaluării mai multor scenarii, Fondul are capacitatea de a acoperi cererile de despăgubire din partea asiguraţilor, conform legislaţiei în vigoare", a menţionat preşedintele ASF, citat de agerpres.

Consiliul ASF a solicitat, miercuri, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări, care se afla în administrare specială, şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare.

Preşedintele ASF a precizat că, la 30 iunie 2015, Astra înregistra o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de circa 871 milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 şi un necesar de capital de aproximativ 968 de milioane lei.

"Consiliul ASF a constat că planul de redresare financiară nu şi-a atins obiectivul central, de evitare a intrării în procedura falimentului. Parametrii financiari au fost ţinuţi sub control pe parcursul implementării planului de redresare, societatea nu a mai avut pierderi la sfârşitul anului 2014, însă problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudenţialitate, solvabilitate, lichiditatea şi capitalizarea nu au putut fi readuşi în marjele de conformitate în absenţa majorării de capital necesare", a mai spus Negriţoiu.

Acesta a adăugat că eşuarea ultimei etape salvatoare de majorare a capitalului social al Astra, "în ciuda interesului unor investitori cu reputaţie internaţională" a fost cauzată în principal de absenţa colaborării din partea acţionarilor societăţii'.