Dacă va accepta ultima ofertă venită de la Bayer, cea mai mare propunere de achiziţie în numerar făcută vreodată, Monsanto va da grupului german şansa de a deveni lider mondial în domeniul agrochimiei, un sector în plină consolidare, precizeaza agerpres.

După patru luni de discuţii, momentul decisiv a venit săptămâna trecută când Bayer şi-a îmbunătăţit, din nou, oferta de preluare, până la 127,50 dolari în numerar pentru fiecare acţiune Monsanto. Noua ofertă evaluează Monsanto la 65 de miliarde de dolari, excluzând datoriile, dar cu toate acestea este sub preţul de 130 de dolari pe acţiune pe care compania americană speră să îl obţină.

Imediat după ce Consiliul de Administraţie de la Monsanto va aproba tranzacţia, Consiliul de supraveghere de la Bayer se va reuni miercuri pentru a aproba, la rândul său, această tranzacţie care ar urma să fie anunţată public înainte de deschiderea Bursei de la New York, în jurul orei 13:30 GMT. Cu toate acestea, sursele au avertizat că este posibil ca unul din cele două consilii de administraţie să blocheze operaţiunea în ultimul moment.

Încercarea Bayer de a combina operaţiunile sale în domeniul pesticidelor, care la nivel mondial sunt devansate doar de Syngenta AG, cu poziţia de lider mondial pe care o are Monsanto pe piaţa seminţelor este ultima dintr-o serie de tranzacţii majore în sectorul agrochimiei. Grupul elveţian Syngenta a acceptat să fie preluat de firma chineză ChemChina pentru 43 de miliarde de dolari în timp ce companiile americane Dow Chemical şi DuPont au acceptat să-şi unească activităţile din sectorul de agrochimie pentru a da naştere unui grup evaluat la 130 de miliarde de dolari.