Astfel, potrivit sondajului, 58% dintre nemtii intervievati au declarat ca, in cazul unui conflict serios intre Rusia si una dintre tarile NATO vecine, Germania nu va sari in ajutorul aliatului in plan militar. Este, potrivit Der Spiegel, cel mai ridicat procentaj, avand in vedere ca media in statele Aliantei este de 42%. Numai 38% dintre nemti si-ar oferi ajutorul.

De ce? Pentru ca, afirma 68% dintre cetatenii Germaniei participanti la sondaj, in cazul unei agresiuni din partea Rusiei, Statele Unite vor lansa operatiuni cu caracter militar pentru a-si apara partenerii din NATO. 

In plus, tot mai putini nemti au o parere buna despre NATO, numarul simpatizantilor reducandu-se de la 73% in 2009 la 55% in prezent, conform rezultatelor acestui studiu realizat de Pew Research Center.

Pe de alta parte insa, toate tarile NATO considera ca principalul vinovat de conflictul din Ucraina este, in rimul rand, Rusia, pe locul secund fiind plasati separatistii prorusi. In Germania procentul celor care impartasesc aceasta abordare fiind cel mai scazut comparativ cu toate celelalte state unde a fost efectuat sondajul: 29% dintre nemti considera ca principalul responsabil este Rusia si 12% indica Occidentul.

In acelasi timp, 56% dintre americani vor o eventuala interventi militara pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, varianta aprobata inclusiv de majoritatea canadienilor, britanicilor si polonezilor. In schimb, francezii, germanii, si italienii sunt impotriva acestui scenariu armat.

Cei mai multi dintre locuitorii tarilor NATO nu vor sa participa la activitati militare impotriva Rusiei. Desi opinia publica urmareste cu atentie intentiile si actiunile rusilor, ea se teme de manipularea oamenilor politice si de erorile diplomatice", a comentat analistul francez Henri Temple.