"Am trimis o scrisoare către administratorul Air Berlin în care mi-am exprimat interesul pentru Niki" a declarat legenda din Formula 1 într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul austriac Kronen Zeitung. Niki Lauda a subliniat că ar dori să analizeze conturile companiei aeriene pe care a fondat-o. "Abia ulterior voi decide dacă are sens să răscumpăr Niki" a spus austriacul.

Niki Lauda a subliniat că grupului german Lufthansa nu ar trebui să i se permită să preia atât Air Berlin cât şi Niki. "Politicienii au uitat complet că avem nevoie de concurenţă. Un monopol Lufthansa ar fi catastrofal" a spus Niki Lauda. În replică, ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries a declarat că Air Berlin poartă discuţii cu Lufthansa, Easyjet şi Ryanair în vederea unei posibile preluări dar a subliniat că este necesar să se ajungă rapid la un acord pentru că perspectivele pentru Air Berlin sunt sumbre.

Air Berlin, a doua mare companie aeriană germană, s-a declarat săptămâna trecută în insolvenţă, după ce principalul său acţionar, compania Etihad Airways din Abu Dhabi, a încetat să îi mai acorde sprijin financiar. În prezent, mai multe companii concurează pentru preluarea unor părţi din activele şi angajaţii Air Berlin, dobândind şi acces la sloturile de decolare şi aterizare pe care Air Berlin le deţine pe aeroporturi precum Duesseldorf, Berlin, Munchen şi Hamburg.

Potrivit unor surse din apropierea discuţiilor, Lufthansa a depus o ofertă de preluare a Niki, divizia din Austria a Air Berlin, precum şi a altor avioane din flota Air Berlin în schimbul unei sume de cel puţin 100 de milioane de euro. În total, Lufthansa vrea să preia 90 de avioane Air Berlin, pachet în care sunt incluse şi cele 38 de avioane pe care le-a închiriat deja.

Niki Lauda a înfiinţat compania aeriană Niki în anul 2003. Un an mai târziu Air Berlin a preluat o participaţie de 24% la compania aeriană Niki iar în 2011 a finalizat preluarea tuturor acţiunilor, mentioneaza agerpres.