Comandantul "Batalionului Vostok" Aleksandr Hodakovski a recunoscut pe 23 iulie, într-un interviu pentru agenţia de presă Reuters, că rebelii deţin rachete aeriene de tip Buk de fabricaţie rusească, asemănătoare celei care se presupune că a doborât avionul malaysian în zbor, omorând 298 de persoane. În acest interviu, Hodakovski admite că a auzit vorbindu-se depre o baterie de rachete trimisă în această zonă din Lugansk, alt fief separatist.

"Ştiam că a fost adus un (sistem de tip) Buk de la Lugansk. Mi s-a spus atunci că acest Buk a fost trimis «republicii populare Lugansk». Eram la curent cu prezenţa acestei baterii Buk. Mi s-a vorbit despre ea. Cred că după aceea a fost trimisă acolo de unde a fost adusă (...), pentru a şterge urmele prezenţei ei", declara el.

Liderul separatist nu exclude nici ca racheta care a atins avionul de linie să fi fost adusă din Rusia. "Ucraina a fost informată că voluntarii deţineau această tehnologie mulţumită Rusiei", a spus el, precizând că separatiştii au preluat controlul, în ultimele luni, asupra unor sisteme de rachete de acest tip de la forţele guvernamentale - cel puţin patru -, dar că niciunul nu era operaţional.

"Nu spun că Rusia a dat (rebelilor) o asemenea rachetă, dar, dacă mi-ar fi propus mie una, eu aş fi acceptat-o. Dar nu aş fi utilizat-o împotriva unei ţinte inofensive, aş fi tras-o doar pentru a proteja vieţi, în cazul unui atac aerian", a spus el.

Astfel Hodakovski se delimitează în mod clar de linia insurgenţilor proruşi, care afirmau până acum că nu au deţinut vreodată asemenea rachete de tip sol-aer. El contrazice totodată afirmaţiile liderilor "republicii" de la Doneţk, mai ales pe cele ale lui Igor Strelkov, "ministrul apărării", cu care-şi dispută, de la începutul conflictului din estul Ucrainei, conducerea militară a mişcării separatiste.

Aleksandr Borodai, "premierul republicii" de la Doneţk, a reafirmat joi că separatiştii nu deţin acest tip de armament, într-un interviu pentru BBC. "Nu avem (sisteme de rachete de tip) Buk. Nu exista aşa ceva în zonă", a spus el.

În pofida declaraţiilor pe care le-a făcut, Hodakovski a subliniat din nou asupra responsabilităţii Kievului în atac. În opinia sa, forţele guvernamentale ucrainene, prin multiplicarea joia trecută a operaţiunilor aeriene în acest sector, au făcut totul ca apărarea antiaeriană a insurgenţilor să intre în acţiune.

"Nu doar că ucrainenii nu au făcut nimic pentru a asigura securitatea în zonă, dar au provocat utilizarea acestui tip de armament împotriva unui avion civil care o survola", a spus el. "În acea zi îşi multiplicau zborurile, iar chiar în momentul tirului, în momentul în care avionul civil trecea pe deasupra, au lansat atacuri aeriene. Dacă a existat un (sistem de rachete de tip) Buk şi dacă acesta a fost utilizat, Ucraina a făcut toul pentru ca un avion civil să fie doborât", a mai spus el.