Nivelul capitalului core Tier 1 a fost stabilit de BCE la 9,5% în cel mai probabil scenariu economic şi un capital de cel puţin 8%, potrivit unui scenariu advers, susţin sursele. În timpul testelor de stres din 2014 desfăşurate în rândul băncilor din zona euro, indicele de adecvare a capitalului era stabilit la 8% în cel mai probabil scenariu economic şi un capital de cel puţin 5,5%, potrivit unui scenariu advers. Conform brokerilor de la Alpha Finance, fiecare 50 de puncte de bază din capitalul minim core Tier 1 înseamnă un necesar de capital de un miliard de euro pentru băncile elene, scrie agerpres.

BCE a decis să deruleze noi teste de stres în rândul băncilor elene pentru a şti cu exactitate care este necesarul lor de capital şi pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 - 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.

'Cred că vor exista presiuni pentru cerinţe mai dure privind necesarul de capital. Dar dacă vor fi astfel de diferenţe, limita dintre tehnic şi politic va deveni neclară', a apreciat economistul Silvia Merler, de la Institutul Bruegel.

Preşedintele Asociaţiei Băncilor Greceşti, Louka Katseli, a declarat pentru publicaţia germană 'Handelsblatt' că băncile elene nu vor avea nevoie de întreaga sumă de 25 miliarde de euro pentru recapitalizare şi este posibil ca investitorii privaţi să contribuie cu 5 - 6 miliarde de euro.

Întrebat la cât se ridică necesarul de capital al creditorilor din Grecia, Louka Katseli a răspuns: 'Nu îndrăznesc să dau o cifră dar opinia mea personală este că băncile nu vor avea nevoie de întreaga sumă de 25 miliarde de euro'.

Anul trecut, trei bănci greceşti prezente şi pe piaţa din România - National Bank of Greece (NBG), Eurobank şi Piraeus Bank - nu au trecut testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană. Doar Alpha Bank a îndeplinit cerinţele referitoare la menţinerea un capital core Tier 1 de cel puţin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de cel puţin 5,5%, potrivit unui scenariu advers. Potrivit testelor BCE, Alpha Bank ar avea un capital core Tier 1 de 13,8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de 8,1%, potrivit unui scenariu advers.

În ceea ce priveşte Piraeus Bank, a doua mare bancă din Grecia, aceasta a îndeplinit cerinţele de capital în cazul scenariului de bază cu un nivel de capital core Tier 1 de 9,03%, dar nu şi cele referitoare la scenariul advers, cu un nivel de capital core Tier 1 de 4,39%.

De atunci, situaţia băncilor elene s-a înrăutăţit, din cauza declinului economiei şi a majorării creditelor neperformante, astfel încât vor avea nevoie de a treia recapitalizare din 2010, când Grecia a avut nevoie de asistenţă financiară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.