Prima tableta Nokia, care va rula sistemul de operare Windows RT va semăna cu deja familiarul design al liniei de smartphone-uri Lumia, potrivit The Verge, care citează o sursă apropiată de Nokia.

Este de așteptat ca Nokia sa prezinte oficial noua tableta, cu nume de cod Sirius, la o conferință de presă pe 26 septembrie in New York. In cadrul aceluiasi eveniment este posibil sa fie anunțata și prima "phableta" (smartphone cu o diagonala de 6'') a companiei finlandeze - Bandit.

Sirius va fi avea un ecran de 10.1-inci cu o rezoluție de 1920x1080, quad-core procesor Snapdragon 800, 2 GB de RAM și 32 GB memorie interna.

Tableta Sirius va fi echipata cu două camere (frontală de 2 megapixeli și pe spate - 6 megapixeli), un slot pentru carduri de memorie, port micro-HDMI și micro-USB și va avea suport pentru rețea LTE. Potrivit The Verge, bateria ar trebui să tina circa 10 ore. De asemenea, Nokia intentioneaza sa lanseze pentru tableta o tastatura cu baterie suplimentară.

Avand grosime de 9,4 mm, noua tabletă va fi mai subtire decat Apple iPad 4 si va cântări aproximativ 500 de grame.

Costul exact al aparatului este necunoscut, dar este de așteptat să fie de aproximativ 500 de dolari pentru un pachet de bază. Cel mai probabil, Sirius va concura în aceeași categorie de preț cu iPad și Surface de la Microsoft care, de asemenea, rulează Windows RT.

In mass-media au mai aparut informatii neoficiale despre planurile Nokia privind o tableta pe Windows. Trebuie remarcat faptul că Sirius nu va fi prima tabletă fabricata vreodată de compania finlandezaNoki. In perioada 2005-2007, compania a produs deja o serie de tablet PC-uri pe platforma Maemo.

Poate cel mai controversat lucru la noua tabletă este sistemul de operare. Nokia lucrează împreună cu Microsoft, care a dezvoltat Windows RT in 2011. Problema lui Windows RT este ca acesta nu poate rula aplicatiile clasice bazate pe Windows, ci doar programe scrise pentru interfata Metro, motiv pentru care multi experti critica platforma. De asemenea, în luna august, compania Asus a anunțat că nu va mai produce dispozitive pe Windows RT. La scurt timp dupa anuntul Asus, declarații similare au fost făcute de către reprezentanții corporațiilor Samsung, HP, Lenovo și HTC.

"Orice tabletă Nokia este un produs potential interesant, dar Sirius ar putea fi prea scump fata de ce poate oferi Windows RT. Algerea Nokia este fundamental gresita", crede bloggerul Paul Turott pe site-ul sau SuperSite for Windows.