Dispozitivele nu au acces la Google Play - magazinul « oficial » de aplicații on-line pentru Android, astfel ca programele pentru aceste aparate vor putea fi descărcat de la magazinele terților - dar si din Nokia Store.

Sistemul de operare al telefoanelor inteligente este bazat pe Android Open Source Project ( AOSP). Interfața insa, nu este împrumutata de la Android, ci de la Windows Phone.

In acest sens, TechCrunch remarca faptul că nu toate aplicatiile Android sunt compatibile cu noile dispozitive Nokia, ci doar aproximativ 75%.

Nokia X și X + au ecrane de 4 inch. Telefoanele sunt aproape identice, dar X + are mai multa memorie. Ambele dispozitive utilizează procesoare dual-core si o camera de 3 megapixeli.

Nokia XL a primit un ecran de 5 inch si o camera de cinci megapixeli.

Smartphone-ul Nokia X va ajunge in comert chiar in ziua lansarii sale, pe 24 februarie. Acesta va costa 89 de euro.

Nokia X + și XL vor fi lansate în aprilie și vor costa 99 de euro, respectiv 109 de euro. Ca si telefoanele Lumia, noile smartphone-uri vor fi disponibile în pachete de diferite culori.

Pana in 2011, cand a devenit partener Microsoft, Nokia a produs telefoane inteligente cu sistem de operare Symbian. În 2011, principala platforma a aparatelor Nokia a devenit Windows Phone. Mai târziu, în 2013, Microsoft a fost de acord sa cumpere afacerea de telefoane mobile Nokia, tranzacție care in prezent este în curs de aprobare.