''Continuăm să vedem semne ale unor posibile noi lansări de rachete balistice. De asemenea, estimăm că Republica Populară Democrată Coreeană ar putea lansa o rachetă balistică intercontinentală'', a spus Chang Kyung-soo, oficial din cadrul Ministerul Apărării de la Seul la cateva ore dupa ce Phenianul a anunţat că a testat o bombă cu hidrogen.

Postul public de televiziune nord-coreean a afirmat că testul a fost un 'succes total'. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean. Precedentele teste nucleare efectuate de Phenian au avut loc în 2006, 2009, 2013 şi în ianuarie şi septembrie 2016.

In acest context, preşedintele american Donald Trump l-a sunat pe premierul nipon Shinzo Abe. "Cei doi lideri au condamnat continuarea acţiunilor de destabilizare şi de provocare din partea Coreii de Nord şi au confirmat angajamentele reciproce de neclintit între cele două ţări în materie de apărare şi s-au angajat să continue să coopereze îndeaproape", a precizat, intr-un comunicat, administratia SUA.

"Preşedintele Trump a reafirmat angajamentul SUA de a apăra patria noastră, teritoriile noastre şi pe aliaţii noştri folosind întreaga gama de capacităţi diplomatice, convenţionale şi nucleare de care dispun", a subliniat documentul. Anterior, Statele Unite au avertizasera Coreea de Nord că ar putea declanşa "un răspuns militar masiv" dacă aceasta din urmă le va ameninţa teritoriul sau pe cel al aliaţilor lor.

Avertismentul a fost formulat de ministrul apărării american Jim Mattis în finalul unei reuniuni de urgenţă convocată de Donald Trump cu consilierii săi în domeniul securităţii naţionale. Reuniunea a vizat examinarea consecinţelor celui de-al şaselea test nuclear nord-coreean care, potrivit Phenianului, a fost unul cu bombă cu hidrogen sau o bombă H, mult mai puternică decât bomba atomică sau bomba A.

Potrivit estimarilor expertilor sud-coreeni, cel de-al şaselea test nuclear întreprins de Coreea de Nord a avut o putere estimată la 50 de kilotone, de cinci ori mai puternic decât precedentul test, din septembrie 2016, şi de peste trei ori mai puternic decât bomba americană ce a distrus Hiroshima în 1945.