Textul prezentat de Guvernul de dreapta acorda municipalităţilor dreptul de a interzice cerşetoria pe plan local începând din vara acestui an. In 2015, se intentioneaza ca respectiva masura, care, spun analistii, cu exceptia unei lovituri de teatru, va fi adoptata cu certitudine, va fi extinsa la nivel naţional.

Explicand, ministrul justiţiei Anders Anundsen, provenind din Partidul progresului (FrP), o formaţiune de dreapta populistă şi aniimigraţie, a invocat "o legătură" între cerşetorie şi delincvenţă, în special furt. Potrivit autorităţilor, Oslo se produc tot atatea furturi ca la Berlin, deşi populaţia oraşului este de şapte ori mai mică.

In orasele care vor aplica aceasta masura, cerşetoria va fi pasibilă de aplicarea unei amenzi şi unei pedepse de până la trei luni de închisoare. Decizia ii vizeaza cu precadere pe romi. Din 194 de cereşetori număraţi la Oslo în 2012, doar şapte erau norvegieni. "Ceilalţi erau în principal cetăţeni români" de origine romă, potrivit Ministerului Justiţiei, care a precizat că aproape toţi cei 69 de români verificaţi aveau un cazier judiciar în Norvegia.

Susţinută de majoritatea opiniei publice, interdicţia riscă insa să aibă efecte contrare scopului propus. Spre exemplu, preşedintele unei asociaţii de toxicomani, Arild Knutsen a declarat pentru un post de televiziune ca persoanele care cerşesc "vor fi constranse să recurgă şi mai mult la infracţiuni".