"CNIPMMR nu este de acord cu creşterea fiscalităţii asupra IMM-urilor generate de noua contribuţie asiguratoare pentru muncă de 2,25%, plătită de angajator, deoarece valoare totală a contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% creşte fiscalitatea cu 0,5% pentru majoritatea IMM-urilor, contribuţia asiguratoare pentru muncă nu are o destinaţie clară, vor fi generate costuri privind achiziţionarea/modificarea noilor softuri contabile, se produce o bulversare a mediului de afaceri şi, în special, a IMM-urilor privind predictibilitatea sarcinilor fiscale", a afirmat Liviu Rogojinaru, citat de agerpres.

Acesta a spus că, în prezent, contribuţiile plătite exclusiv de angajator, sunt următoarele: fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale - 0,25%; concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate - 0,85%; asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale - între 0,15% şi 0,85% în funcţie de clasa de risc.

Rogojinaru susţine că, prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, se elimină contribuţia angajatului pentru şomaj de 0,5%. La acestea se adaugă contribuţia pentru somaj, plătită de angajator în valoare de 0,5%, valoarea însumată a tuturor acestor contribuţii fiind între 1,75% şi 2,45%. Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent, contribuţiile sociale vor trece de la angajatori la angajaţi începând cu 1 ianuarie 2018, iar nivelul acestora scade cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%.

Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale. Ministerul Finanţelor a arătat că acestea din urma vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asiguratorie pentru muncă.

De asemenea, Finanţele explică faptul că se va realiza o simplificare în acest sector în condiţiile în care, din cele nouă contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator, vor rămâne doar trei, respectiv contribuţia pentru pensie (CAS) - plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate (CASS) - plătită pentru salariat şi contribuţia asigurătoare pentru muncă - suportată de angajator.