'Odată ce părăsim Uniunea Europeană, ne vom construi un nou rol pozitiv în lume şi vom face din Marea Britanie o ţară ce are grijă nu doar de cei privilegiaţi, ci de fiecare dintre noi', a spus Theresa May la sosirea la reşedinţa din Downing Street 10. Ea a susţinut că Regatul Unit este pregătită pentru provocările generate de procesul separării de blocul comunitar şi s-a declarat încrezătoare că în final rezultatul acestui proces va fi 'pozitiv'.

Cât despre activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanşează formal procesul retragerii din blocul comunitar, Theresa May a reafirmat că nu intenţionează să întreprindă acest demers înainte de sfârşitul anului, în pofida presiunilor venite din partea unor responsabili europeni ca guvernul de la Londra să facă acest lucru cât mai repede.

Printre atlele, David Davis, un fost secretar de stat pentru Europa care a militat în favoarea Brexitului, a fost numit miercuri ministru însărcinat cu organizarea ieşirii Marii Britanii din UE.

In alta ordine de idei, Theresa May a insistat că este o 'unionistă', subliniind cât de important va fi ca naţiunile ce alcătuiesc Regatul Unit (Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord) să rămână împreună. Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, şi-a declarat de mai multe ori intenţia organizării unui nou referendum pentru separarea de Regatul Unit, întrucât în Scoţia votul de la referendumul din 23 iunie a fost majoritar pentru rămânerea în UE.

Pe de alta parte, fostul primar al Londrei, Boris Johnson, a fost numit ministru de externe în noul guvern britanic. Excentricul edil al capitalei britanice a fost unul dintre liderii taberei care a susţinut ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar la referendumul din 23 iunie. Totuşi, el va avea un rol limitat în negocierile privind viitoarele relaţii ale Marii Britanii cu blocul comunitar, întrucât Theresa May a anunţat că va crea un nou minister dedicat problematicii Brexit, precizeaza agerpres.