"Comparativ cu tehnologiile precednente, eficienta noii masini s-ar putea tripla", sustine analistul militar Dmitri Iurov. Potrivit afirmatiilor sale, una dintre principalele caracteristitici ale T-90M va fi noua versiune a armei de calibru 125 mm, elaborata pentru T-14. "T-40M reprezinta o varianta profund modernizata a tancului T-90A", precizeaza Iurov, citand surse autorizate.

Tancul va primi o versiune perfectionata a mitralierei 1A82-1M, care dispune de un nou sistem de coordonare a focului, mult mai precis si mai usor de utilizat. T-40M va detine, de asemenea, sisteme moderne de protectie, precum "Afganit" si "Malahit".

Potrivit publicatiei americane The National Interest, rusii afirma ca noul tanc poate distruge un proiectil care zboara pe directia masinii. Expertii occidentli pun insa la indoiala aceste declaratii. "Este imposibil, a declarat Michael Kofman, specialist in domeniul armamentului rusesc. Poate respectivele proiectile pot lovi alt proiectil pe traiectoria de zbor, dar nu-l pot opri. E destul de complicat chiar si pentru noi", a subliniat specialistul american.

Totusi, chiar daca rusii exagereaza posibilitatile armei "Afganit", T-90M va fi o masina de lupta puternica. Pe de alta parte, proiectul demonstreaza, odata in plus, potentialul trancului care sta la baza celor mai multe dintre variantele modificate, T-72. Pentru ca, T-90M ramane, in utlima instanta, tot o varianta a acelei masini legendare, concluzioneaza The National Interest.