Trecand in revista situatia din Uniunea Europeana, Roubini noteaza, printre altele, esecul UE de a stabili de comun acord o strategie pentru gestionarea valului de refugiati si migranti, dar si ingrijorarea Londrei legata de performantele negative, financiare si economice, ale zonei euro. Elemente care, adaugate la criza refugiatilor, ar putea intari determinarea britanilor de a raspunde afirmativ, la referendumul care va avea, probabil loc, anul viior, privind iesirea tarii lor din UE.

Iar un Brexit va insemna nu numai o nenorocire pentru UE, dar si pentru Marea Britanie, pentru ca i-ar putea convinge pe scotieni sa-si declare independenta. La Berlin, cancelarul Angela Merkel nu se mai bucura de popularitatea de alta data, critici rasunand tot mai apasat inclusiv din interiorul partidului ei.

In acest context, o uniune completa, economica, bancara, fiscala si politica, atat de neceara pentru a asigura stabilitatea unei uniuni monetare nu este viabila: nucleul zonei euro refuza tot mai mult sa impartaseasca riscuri, o solidaritatea mai profunda si o integrare mai rapida. Printre altele, partidele populiste de dreapta si de stanga devin tot mai populare in intreaga Europa. 

Dar dincolo de aceste probleme, criza refugiatilor ar putea deveni existentiala pentru UE. Daca Europa nu va gasi o solutie, daca nu-si va proteja mai bine frontierele, acordul Shengen va disparea, punand capat liberei circulatii. Venind ca un fel de confirmare a acestui prognoze, presedintele Consilului European, Donald Tusk, a declarat marti ca UE mai are la dispozitie doua luni pentru a evita destramarea zonei Schengen.

"Mai avem cel mult doua luni pentru a lua situatia sub control", a spus Tusk vorbind in Parlamentul European. "UE va esua ca proiect politic daca nu va reusi sa asigura controlul granitelor exterioare. Este pentru prima data cand simt ca Europa traverseaza un moment critic din punctul de vedere al sistemului politic", a adaugat Tusk, apreciind ca "este foarte greu sa disciplinezi tarile membre".

Iata de ce, a continuat Roubini in articolul sau, UE are acum, mai mult ca niciodata, nevoie de unitate.