Economia lumii continua sa creasca, dar cu viteze diferite, afirma expertii Roubini Global Economics. Dar daca anterior emergentele afisau o evolutie miraculoasa, iar tarile dezvoltate se chinuiau cu recesiunea si stagnarea, aceasta tendinta s-a schimbat radical: SUA si Japonia accelereaza, tarile in curs de dezolvare slabesc. In ultimii ani, neschimbata a ramas numai Europa, care se afunda tot mai tare in criza si recesiune.

Conform noilor previziuni aleRGE, in 2014 economia mondiala va creste cu 3,3%, fata de prognoza din martie, de 3%. Inflatia va fi de 3,2% si asta pentru ca preturile in Europa, precum si preturile la materii prime se vor afla in urmatorii doi ani sub o puternica presiune.

Bancile centrale au reusit sa previna dezintegrarea zonei euro. Economia tarilor dezvoltate este sustinuta, in primul rand, cu ajutorul politicii monetare. Dar, mai devreme sau mai tarziu, va fi nevoie de masuri de stimulare. Un potential pericol pentru Rezerva federala a SUA (FED) il constituie reducerea ritmului de crestere. Daca va scade considerabil, actuala politica a FED va conduce la o incalzire a economiei si la o un grad ridicat al inflatiei.

Pe termen scurt, Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine dobanda de politica monetara la un nivel scazut, dar eficienta acestei masuri este limitata. Oricum, pietele asteapta ca dobanda de referinta sa fie mentinuta la cote joase pana in 2016. Cel mai disperat experiment are loc in Japonia: economia este stimulata concomitent cu mijloace monetare si bugetare. Acest lucru va antrena o crestere economica de 1,9% in 2013 si de 0,7% in 2014. Dar absenta unor reforme structurale va limita eficienta aestei politici.