In opinia renumitului economist, economia mondiala poate fi caracterizata, anul acesta, drept o "noua nenormalitate". Pentru ca, pe fondul temerilor legate agravarea starii conflictuale din Orientul Mijlociu, de scaderea cererii globale, prabusirea preturilor la petrol si materii prime, dar si de evolutiile economice ale Chinei si Statelor Unite, dupa ce Rezerva federala a decis majorarea dobanzii de politica monetara, vor avea de suferit productiile industriale, inflatia, dar si dinamica preturilor. 

Cu alte cuvinte, va fi o noua criza financiara? Ca de obicei, parerile sunt impartite, unii experti afirmand, chiar ca situatia actuala este, de fapt, un ecou al degringoladei mondiale din 2008.

Jerome Creel, analist francez

"Pe langa factorii deja cunoscuti, precum incetinirea economiei Chinei si preturile scazute la petrol, criza geopolitica din Orientul Mijlociu, Africa si Asia amplifica starea de incertitudine, iar criza refugiatilor din Europa pune la grea incercare continuarea proiectului de integrare europeana. In ceea ce priveste SUA, prudenta afisata de Janet Yellen, sefa Fed, a pus la indoiala o noua majorare a dobanzii cheie.

Pe de alta parte, alegerile prezidentiale americane ridica o serie de intrebari: unii dintre candidati, deconectati de mediile financiare de afaceri, pot destabiliza pietele. In sfarsit, politica promovata de Banca centrala europeana nu produce efecte vizibila. Prin urmare, am iesit noi oare din criza financiara din 2008? Nu sunt foarte sigur...."

Christian Parisot, economist sef la Aurel BGC

"Reactia pietelor poate parea excesiva, dar se acumuleaza prea multe riscuri. Ultimii indicatori economici publicati in Statele Unite dau de gandit, iar ultimele previziuni privind intreprinderile americane sunt mai degraba negative pentru 2016; nu inspira incredere nici rezultatele prezentate in Europa; exista o mare incertitudine legata de cresterea economiilor emergente si lipsa de vizibilitate privind politica economica a Chinei ii sperie pe investitori; OPEC nu mai este in stare sa controleze piata petrolului, iar singura solutie pentru ca preturile sa urce va fi un faliment in lant, ceea ce va implica riscuri bancare; Fed, BCE si bancile centrale si-au atins limitele..."

Marc Touati, presedintele cabinetului Acdefi

"Actuala degringolada nu este decat prelungirea crahului din vara trecuta. De altfel, ea are aceeasi cauza, la care s-a adaugat incetinirea economiei chineze si a lumii emergente in ansamblul ei. Dupa parerea mea, scaderile de pe burse sunt normale, avand in vedere ca precedente inflamare, in speciale cea din primavara lui 2015, a fost excesiva comparativ cu perspectivele de crestere si rezultatele intreprinderilor. Crahul din vara anului trecut si care continua astazi corespunde, prin urmare, unei normalizari: s-a spart o bula, alimentata de excesul de lichiditati deversate de bancile centrale occidentale. In aceste conditii, pietele de actiuni vor continua sa evolueze in ape tulburi, cu puternice miscari in jos, dar si in sus, tendinta de fond mentinandu-se insa in scadere".