Dintre cauzele care vor determina deprecierea celui mai valoros dintre metalele pretioase, Roubini a evidentiat, in primul rand, reducerea riscurilor pentru economia mondiala. In opinia lui, pe termen scurt, inflatia se va mentine la cote scazute, impiedicand scumpirea aurului. In plus, dobanzile reale de refinantare ale Rezervei federale a SUA si Bancii Centrale Europene sunt, in prezent negative.

Roubini a atras, de asemenea, atentia asupra perspectivelor de apreciere a dolarului american fata de alte valute. Chiar daca aurul va continua sa pastreze pozitiile actuale fata de alte valute, el va fi mai ieftin in dolari. Pretul aurului a fost cotat marti la 1325 de dolari/uncie. In ultimul an, metalul galben a pierdut aproape 500 de dolari comparativ cu recordul de peste 1900 de dolari.

In acelasi timp, merita mentionat ca aurul costa mai putin decat inainte de declansarea crizei mondiale. La inceputul anului 2008, el valora aproximativ 1000 de dolari/uncie, castigant peste 30% in faza acutei a crizei.