Situaţia macroeconomică a Ucrainei este fragilă din cauza creşterii deficitului de cont curent şi a celui bugetar, precum şi a necesarului tot mai mare de finanţare externă, a afirmat Roubini, prezent la Ialta la o conferinţă privind relaţiile Ucrainei cu Rusia şi Uniunea Europeană, relatează Bloomberg.

Ucraina intenţionează să semneze în luna noiembrie Acordul de asociere cu UE, care include un acord de comerţ liber cu blocul comunitar.Rusia vrea însă ca Ucraina să intre în uniunea vamală pe care a format-o cu Kazahstan şi Belarus.

Dacă Ucraina va semna acordul cu UE, Rusia a avertizat că va impune restricţii comerciale pentru a-şi proteja pieţele. Luna trecută, Rusia a blocat intrarea în ţară a bunurilor ucrainene."Dacă vă alăturaţi UE, aceasta înseamnă armonizarea reglementărilor", a spus Roubini, adăugând că acordul comercial ar stimula schimburile ucrainene cu "orice parte a lumii".

Acordul cu UE a fost amânat după ce fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, oponent al preşedintelui Viktor Ianukovici, a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru abuz în funcţie, în 2011.Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat la Ialta că "semnarea acordului cu UE nu implică vreun risc pentru Rusia".

Pe de altă parte, Moody’s a redus în această săptămână ratingul Ucrainei cu o treaptă, la nivelul Caa1, din cauza "riscurilor politice şi economice crescute generate de înrăutăţirea relaţiilor cu Rusia, a rezervelor scăzute ale băncii centrale şi a riscurilor legate de viitoarele negocieri cu FMI".

Economia Ucrainei s-a contractat cu 1,3% în trimestrul al doilea, după un declin de 1,1% în primele trei luni ale anului, din cauza cererii scăzute pentru exporturile ţării. Guvernul nu a reuşit să încheie un acord cu FMI pentru un nou împrumut, din cauza dezacordurilor referitoare la subvenţionarea energiei, mentioneaza, in context, agentia Mediafax.