Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) a derulat în luna martie operaţiunea „Antitabac 2013” în vederea combaterii traficului ilicit cu ţigarete la frontiera non-comunitară (Moldova, Ucraina, Serbia). Potrivit ANV, in cadrul acestei acţiuni au fost angrenate 15 scannere, 36 echipe antitabac şi peste 30 echipe mobile din cadrul structurilor de supraveghe şi control. 
Acestei acţiuni, care a constat în scanarea tuturor mijloacelor de transport care au intrat în România din spaţiul non-comunitar, autoritatea vamală i-a adăugat şi ample controale pe care le-a efectuat în pieţe, târguri şi oboare. Totodată, au fost constituite grupuri de lucru mixte formate din reprezentanţi ai Direcţiei de Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale (ANV) şi cei ai producătorilor de tutun. Rezultatele acestor acţiuni se traduc in amenzi contravenţionale în valoare de 3.033.247 lei şi confiscarea a 1.615.557 ţigarete. 

Cea mai importanta sursa a comertului ilicit, conform timbrului aplicat pe pachet, ramane Duty Free, care se mentine pe un trend ascendent (32,7% in martie). Produsele cu timbru de Ucraina si Moldova inregistreaza si in martie evolutii relativ constante, ca pondere in sursele de provenienta, furnizand 24,6 %, respectiv 23,5% din comertul ilicit. Pentru Serbia notam in martie o tendinta de scadere, pana la 12,8%. Regiunile in care comertul ilicit detine cea mai mare pondere raman si in martie regiunea de Vest (28,1%), Nord-Est (23%) si Nord-Vest (21,6%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei Novel Research.

Este vorba despre o scadere (a comertului ilicita cu tigarete n.r.) de peste doua puncte procentuale, ceea ce inseamna o suma anuala suplimentara de circa 100 de milioane de euro la bugetul de stat. In vederea reducerii pietei negre este insa nevoie in continuare nu doar de eforturile concertate ale autoritatilor, ci si de imbunatatirea cadrului legislativ. Sunt necesare astfel reglementarea mai clara a infractiunilor de contrabanda si evaziune fiscala; calificarea infractiunilor in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria; atribuirea unor competente specifice politiei locale si jandarmeriei; reluarea scanarii tuturor mijloacelor de transport in punctele de trecere a frontierei, asa cum s-a intamplat in ultima perioada in punctul vamal Stamora -Moravita. In acelasi timp, sumele primite de statul roman ca urmare a acordurilor semnate de marii producatori de tutun cu Comisia Europeana sa fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit, precum si instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in domeniu”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

Apreciem faptul ca trendul ascendent inregistrat la inceputul anului s-a dovedit a fi unul temporar. Sa ne amintim insa ca obiectivul pe care autoritatile trebuie sa-l aiba in vedere este scaderea sub pragul psihologic de 13% si apropierea de nivelul european al contrabandei cu tigarete. Obiectivul acesta necesita eforturi sustinute si coordonate nu numai la nivel operational, ci si legislativ. Tara noastra, expusa si asa, dupa cum vedem, contrabandei si contrafacerilor, poate fi afectata de presiuni si mai mari asupra granitelor, in cazul in care nu exprima o pozitie clara si fundamentata economic fata de Proiectul Directivei privind produsele din tutun. Proiectul amintit prevede standardizarea formei pachetelor, interzicerea tigaretelor slims si a celor mentolate, segmente care reprezinta o cincime din intregul consum legal. Pachetele standard vor fi mai usor de contrafacut, iar produsele interzise de Directiva la noi - dar legale in tarile vecine, nemembre UE - se vor regasi pe piata neagra. Speram ca Romania se va ralia pozitiilor deja exprimate de Polonia, Italia, Cehia, Bulgaria, Spania, Estonia, care s-au declarat impotriva prevederilor excesive ale proiectului, acuzand iminente pierderi de locuri de munca si cresterea pietei negre”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. Anul trecut, producatorii de tigarete au platit la bugetul de stat peste 3 miliarde euro reprezentand accize si taxe. Suma reprezinta circa 2,7% din PIB si o contributie la veniturile bugetare de aproximativ 10%.