Contrariati de rezultatul unor analize anterioare, conform carora 90% din culturile lumii practică sărutul pe gură, o echipă de oameni de știință americani a aprofundat subiectul, ajungând la cu totul alte concluzii. Profesorul Justin Garcia de la Institutul Kinsey al Universității Indiana a folosit metode standard de analiză interculturală, ignorate în studiile, concentrandu-si atentia pe 168 de culturi din întreaga lume pentru a evalua raporturile fiecăreia cu 'sărutul'.

S-a constatat, astfel, ca doar 46% dintre acestea practică sărutul pe gură, scurt sau prelungit. "Acest aspect ne face să ne gândim cât de mult poate influența etnocentrismul nostru occidental felul în care gândim despre comportamentul uman", a explicat dr. Garcia. Studiul remarcă faptul că sărutul este mai răspândit în Orientul Mijlociu, unde 10 dintre culturile studiate de echipa de cercetători au considerat această practică drept normală.

Mai multe rezultate uimitoare au apărut din datele culese din America de Nord, unde doar 55% din culturile studiate găsesc normal un asemenea tip de efuziune, față de 70% în Europa și 73% în Asia. În schimb, sărutul este absent în culturile studiate din America Centrala, Africa Sub-Sahariană, Noua Guinee și regiunea Amazonului, se menționează în acest studiu intitulat "Este sărutul romantic-sexual un adevăr aproape universal al omenirii ?".

Se pare că această problemă este legată de complexitatea socială, concluzia studiului fiind că, cu cât o societate este mai stratificată, cu atât mai mulți dintre membri săi sunt predispuși să se sărute. Pe de altă parte, autorul studiului a precizat că nu știe de unde provine acest obicei, adăugând că cimpanzeii practică "sărutul franțuzesc", cu gura deschisă.

La om, sărutul este un mod de a capta informații despre partenerul sexual, prin schimbul de feromoni, a explicat Justin Garcia. Dar motivul pentru care unele culturi au adoptat această practică rămâne necunoscut. Autorul studiului consideră că cercetările trebuie continuate pentru a înțelege acest fenomen, scrie agerpres.