Anul 2019 a devenit o ţintă nefezabilă pentru aderarea României la zona euro, a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu. "2019 nu a fost neapărat, la momentul anunţării sale, o ţintă imposibilă. Noi am calificat-o drept una foarte ambiţioasă şi am lăudat aptitudinile de ancoră pentru politicile publice. 2019 a devenit tot mai mult o ţintă nefezabilă pe măsură ce anunţarea ei nu a fost urmată de elaborarea unui plan de acţiune şi de punerea sa în practică”, a spus Olteanu în cadrul conferinţei "Viitorul României în Europa deceniului următor".

Pe de altă parte, România are nevoie în continuare de capital extern pentru creşterea produsului intern brut (PIB), iar cele care sporesc încrederea investitorilor, a declarat Cristian Popa, fost viceguvernator al BNR.

Semnarea unui nou acord cu FMI este o chestiune care va fi discutată după ce Fondul primeşte o solicitare din partea autorităţilor române.

"Trebuie să primim o solicitare, şi apoi vom discuta cu Guvernul toate opţiunile posibile", a explicat reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, prezent la seminar.