"In ansamblul ei, societatea noastra este extrem de individualista, are probleme cu solidaritatea si sta prost la capitolul incredere. De aceea, cu aceasta societate pot sa faci multe chestii, ea poate fi usor manipulata, asa cum arata si situatia data. Este o societate care nu pune la indoiala ceea ce i se sugereaza la televizor. Lipsita de orice platforma de dezbatere, ea s-a obisnuit sa accepte tot ce declara oficialii", explica, spre exemplu, Viktor Voronkov, presedintele Centrului pentru studii sociologice independente.

In opinia analistului, unitatea nationala de care se vorbeste atat de mult nu este chiar atat de puternica. "Lucrurile evolueaza cu atata repeziciune, incat interpretarile datelor se schimba, practic, de la o zi la alta. Dupa parerea mea, 70% dintre rusi nu sunt atrasi de politica si stiu vag ce se intampla in Ucraina sau in lume. Ei sunt interesati de preturile din magazine, de cheltuielile de intretinere, de costul cosului zilnic. Intrebati daca il sustin pe Putin, ei vor raspunde "da, da, il sustinem pe presedinte, dar acum lasati-ne in pace". <da, suntem="" cu="" presedintele,="" lasati-ne="" in="" pace".

Venind in completare si impartasind punctul de vedere al colegului sau, Dmitri Travin, profesor la Universitatea europeana din Sankt-Petersburg, spune, la randul sau, ca in Rusia nu a venit inca timpul pentru explozii sociale si alte "seisme" de acest gen. "Nimic nu indica ca rusii vor organiza propriul lor Maidan. Oamenii nu simt inca agravarea situatiei. De fapt, totul va depinde de evolutia preturilor la titei. Daca ieftinirea va continua la fel de vertiginos ca in 1998, salariile se vor reduce, preturile vor creste. Numai asa un regim nu are sanse sa supravietuiasca", a subliniat Travin.

Punand punctul pe "i", Voronkov a estimat ca, daca in urmatorii doi ani, Rusia va fi martora unei schimbari de lider, acest lucru nu va fi rezultatul "unei revolutii sociale, ci a unei lovituri de palat pusa la cale de oligarhi". "Ei sunt cei care au, in primul rand de suferit, din cauza deprecierii ruble si a sanctiunilor occidentale. Poporul nu prea intelege in ce gaura neagra se afla, spre deosebire de oamenii de afaceri care pierd zilnic miliarde de dolari", si-a argumentat expertul pozitia.

"Iata de ce, aceasta politica externa absolut iresponsabila trebuie sa inceteze. Dar mediul de afaceri isi va pierde demnitarea daca nu-l va inlatura pe Putin", a estimat Voronkov, precizand ca "puciul" initiat de oligarh va fi democratic, pentru ca marii intreprinzatori au nevoie de o piata deschisa si libera, au nevoie de relatii bune cu parteneri de peste hotare.