Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al apararii, "Trefla arctica" va dispune de depozite de carburant, hrană şi echipament şi 'va oferi personalului conditii optime de trai si de munca'. Spre exemplu, pentru deplasarea intre diferitele părţi ale bazei au fost amenajate culoare acoperite care să-i pe soldati de ger, chiar si atunci cand mercurul din termometre va cobori la minus 47 grade Celsius.

Noua baza se incrie in eforturile Rusiei de a-si consolida prezenţa armata în această regiune bogată în hidrocarburi, râvnită şi de alte ţări precum Canada şi Norvegia. Printre altele, în septembrie 2013, preşedintele Vladimir Putin a ordonat redeschiderea unei baze militare sovietice, abandonată în anii 1990.

De atunci, mai multe nave au adus in aceasta unitate situată în arhipelagul Noii Siberii, în estul Arcticii, personal si echipamente. In plus, in luna mai, Rusia a organizat ample manevre militare în Arctica, iar în iulie şi-a modificat doctrina navală, cu accent pe importanţa strategică a acestei zone, cu dezvoltarea Flotei Nordului.

La începutul lunii august, Moscova a revendicat în faţa ONU, sprijinindu-se pe probe ştiinţifice, suveranitatea asupra a 1,2 milion m.p. în Arctica, cu vaste rezerve de hidrocarburi. Demersul rusesc, care ar urma să fie examinat în primele lui ale anului 2016, ar putea accelera cursa revendicărilor în această regiune cvasinelocuită pe care şi-o dispută de mai mulţi ani Rusia, SUA, Canada, Norvegia şi Danemarca.