Dintre cei 631 de deputați pe care îi numără cel de-al 18-lea Bundestag, Le Monde enumeră — de la dreapta la stânga — 56 de aleși din partea Uniunii Creștin-Sociale /CSU/ bavareze, 255 de creștin-democrați /CDU/, 63 de ecologiști, 193 de social-democrați /SPD/ și 64 de deputați ai Stângii /Die Linke/. Astfel, blocul conservator CDU/CSU dispune de 311 de mandate, în condițiile în care e nevoie de 316 pentru a avea majoritate absolută.

Cotidianul francez prezintă, în cifre, și un profil al celor aleși. Noul Bundestag german numără 402 de bărbați și 229 femei. Prin urmare, există 36,3% femei, ceea ce reprezintă un record. Vârsta medie a deputaților este de 49 de ani. De asemenea, 34 de deputați au un 'trecut migrator', ceea ce înseamnă că cel puțin unul dintre părinții lor s-a născut în străinătate. Acest număr este mai mare decât cel înregistrat în sesiunea precedentă /21/, dar rămâne totuși foarte mic, în condițiile în care doar 5,4% dintre parlamentarii germani au un asemenea trecut, chiar dacă la nivel național procentul este de 19%.

În ceea ce privește religia, 224 dintre membrii Bundestagului sunt catolici, 220 sunt protestanți, 85 se declară în afara oricărei confesiuni, iar 91 nu doresc să se pronunțe pe marginea acestui subiect. De asemenea, există 8 deputați musulmani /comparativ cu 3 din Bundestagul precedent/, între care și un tânăr deputat din CDU, ceea ce constituie o premieră. Le Monde precizează că înainte de prima sesiune a noului Bundestag, o slujbă ecumenică a fost celebrată într-o catedrală catolică din capitala germană, inclusiv în prezența președintelui republicii și a cancelarului german Angela Merkel.

Referitor la profilul profesional al noilor deputați germani, Bundestagul numără 18% juriști, notari și avocați, chiar dacă, la nivel național, doar 0,8% dintre germani au o diplomă în domeniul juridic. De asemenea, parlamentul german numără 149 de funcționari sau titulari de posturi publice.

Această primă sesiune este mai mult simbolică. Bundestagul nu va alege viitorul cancelar federal decât în decembrie, în urma negocierilor care vor demara miercurea aceasta între CDU, CSU și SPD. În principiu, acestea ar trebui să dureze până la sfârșitul lui noiembrie. SPD are nevoie de două săptămâni pentru a-și consulta susținătorii pe marginea rezultatului acestor negocieri. Prin urmare, viitorul guvern ar putea să-și înceapă activitatea înainte de sărbătorile de la sfârșitul anului, scrie Agerpres in pagina electronica.