Intr-o prima faza, Franta doreste sa cumpere de urgenta doua drone Reaper, avionul fara pilot de altitudine medie (MALE) de la General Atomics, un aparat de supraveghere de care armata SUA beneficiaza din 2003 si pe care l-au folosit in cadrul unei campanii impotriva talibanilor.

Potrivit cotidianului Le Monde, aceasta achizie este o solutie “intermediara”, in incercarea Parisului de a de ajunge din urma o revolutie pe care a ratat-o: cea a avioanelor spion fara pilot. E adevarat, fortele speciale si fortele militare ale Frantei dispun de mici drone tactice, dar care nu se compara cu MALE, capabila sa zboare 24 de ore la peste 5.000 de metri altitudine si dotate cu dispozitive sofisticate de captare.

De ce este o solutie “intermediara”? Pentru ca Franta nu intentioneaza sa astepte noua generatie de drone MALE, prevazuta pentru 2020. Paris vrea avioane europene: doua studii au fost incredintate companiilor Dassault si BAE, in timp ce EADS dezvolta propriul sau aparat de zbor fara pilot. In ceea ce priveste dronele europene de lupta, in masura sa rivalizeze cu avioanele de vanatoare, orizontul de asteptare este si mai indepartat: anul 2030.

Primele doua drone Reaper MQ9, o versiune recenta a aparatului Predator, urmeaza sa fie deplaste in Mali pana la sfarsitul acestui an. Aceste aparate, daca vor ramane in totalitate americane, nu vor putea zbura in Europa, unde intrarea lor in spatiul aerian este, pentru moment, interzisa. Negocierile vizeaza livrarea a sapte drone Rearper pentru aproximativ 300 milioane de euro. Urmatoarele trebuie sa fie, in opinia Parisului, “europenizate” sau cel putin “francizate”, pentru a putea fi controlate si pilotate in Franta.

Afacerea este ultrasensibila. Dupa ce a cheluit 400 de milioane de euro, Germania a renuntat sa cumpere mai multe Global Hawk, uriasa drona americana construita de grupul Northrop Grumman: Pentagonul a refuzat sa acorde cumparatorului accesul la codurile aparatului, astfel incat avionul sa poate fi modificat in vederea obtinerii aprobarii pentru zboruri europene.

Pe de alta parte, batalia industriala este dura, pentru ca producatorii mizeaza pe aceste comenzi de drone in speranta de a-si salva departamentele de cercetare. Afaceri care intereseaza, in egala masura, si o alta tara, al doilea fabricant mondial: Israel. Dar si aceste drone trebuie modificate pentru a fi compatibile cu normele NATO.