Intr-un recent raport, Thomas Piketty, Filip Novokmet si Gabriel Zucman au evaluat capitalul offshore al companiilor si oamenilor de afaceri din Rusia si au ajuns la concluzia ca ar fi vorba despre aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, cam tot atat cat detin cetatenii rusi. Daca din Rusia ar pleca mai putin bani, ar fi fost posibil un mic miracol economic, in stare sa conduca la liberalizare politica, sunt de parere cei trei specialisti.

Dar acesti bani adapostiti in occident nu sunt deloc comozi pentru tarile "gazda", ei "hranind" sute de juristi si bancheri care creaza retele transnationale ilegale pentru evitarea taxelor si impozitelor. Vechile afaceri ale familiei Trump cu implicarea "banilor rusesti" arata mult mai dubios decat tot ce a facut Donald Trump in campania electorala din 2016. Legaturile suspecte cu "bani rusesti" au fost folosite inclusiv pentru lansarea de atacuri impotriva lui Hillary Clinton.

Aparent, presedintele Vladimir Putin este nemultumit de situatia data, semnand, chiar, in 2014, dupa anexarea Crimeei, un decret privind paradisurile fiscale, conform caruia companiile controlate de beneficiari rusi ar fi trebuit sa plateasca impozite in Rusia. Dar, asa cum se intampla cu multe alte legi in Rusi, si acest document s-a transformat intr-un instrument de presiune asupra mediului de afaceri.

Nu s-a produs nici o repatriere de numerar. Potrivit datelor unei case de avocatura, numai 20% dintre proprietarii de companii offshore si-au inchis filialele din strainatate, alti 40% au preferat sa se mute peste hotare, in timp ce restul si-au modificat actele juridice pentru a ocolo noul act normativ.

Poate face guvernul de la Moscova altceva pentru a pune capat acestor practici? Teoreti da, practic insa nu. De ce? Pentru simplul motiv ca tribunalele din Rusia nu sunt capabile sa garanteze dreptul de proprietate si respectarea contractelor. De aceea companiile rusesti, inclusiv cele de stat precum Gazprom sau Rosneft, sunt nevoite sa actioneze in afara jurisdictiei ruse, adica acolo unde relatiile normale de afaceri sunt protejate de legislatii si justitie.

Este un fel de complot al rusilor, pe care guvernele occidentale ar trebui sa-l investigheze, scotand la iveala schemele offshore si a tuturor cailor cu ajutorul carora litigiile ruse se rezolva in tribunalele occidentale, iar banii suspecti ai rusilor se pastreaza in Europa si SUA. Din nu se stie ce motive, asemenea investigatii nu aduc rezultate dorite.

Deutsche Bank, spre exemplu, a acceptat sa plateasca 830 de milioane de dolari in SUA si Marea Britanie pentru a inchide o ancheta legata de tranzactii suspecte din Rusia in valoare totala de peste 10 miliarde de dolari. Bani care, dupa toate probabilitatile, s-au evaporat. Dar ei nu au facut obiectul investigatiilor.

Acesti bani sunt otravitori pentru economiile occidentale. Ei au voie sa se deplaseze fara restrictii considerabile, sanctiunile in vigoare nu pot fi considerate o piedica in acest sens, astfel ca sistemul de la Kremlin poate functiona, mai mult sau mai putin, ca si inainte, cumparand influenta si largindu-si posibilitatile economice, constata Bloomberg.