Disponibilă pe portalul de descărcări online al grupului Apple şi deja tradusă în şapte limbi, aplicaţia Réveil intelligent monitorizează ciclurile somnului şi vă trezeşte la momentul potrivit. Acest argument a "sedus" deja peste 4 milioane de utilizatori, informează lefigaro.fr, citat de Mediafax.

Numărul de ore petrecute în braţele zeului Morfeu nu este suficient pentru a garanta că vă veţi trezi în plină formă. Calitatea somnului şi factorii care o influenţează (zgomot, luminozitate, temperatură etc.) joacă şi ei un rol major. Dar, dacă după o noapte lungă petrecută în condiţii bune, întâmpinaţi dificultăţi în a vă trezi este pentru că ceasul deştăptător de pe noptieră a început să sune atunci când vă aflaţi la mijlocul fazei de somn profund. Acesta este principiul pe care se bazează aplicaţia menţionată.

Somnul oamenilor cuprinde faze diferite, cicluri, de aproximativ 90 de minute fiecare, si care se succed. Somnul paradoxal corespunde momentului în care persoana care doarme visează, somnul profund este perioada în care organismul se recuperează, in timp ce regenerarea celulară, secreţiile hormonale, procesele de memorare se produc în faza de somn lent. Acesta este totodată momentul cel mai puţin favorabil pentru a vă trezi.  Pentru a permite o trezire la momentul optim, aplicaţia Réveil intelligent trebuie să determine ciclurile de somn ale utilizatorului. In aces scop, aplicaţia analizează zgomotele emise pe timpul nopţii, deducând pe baza lor mişcările efectuate. Un algoritm calculează apoi un profil al somnului personalizat şi adaptează, în funcţie de acesta, ora la care utilizatorul trebuie să se trezească.

O aplicaţie gratuită pe Android, Smart Alarm Clock, funcţionează direct pe baza analizei mişcărilor. Accelerometrul telefonului, care trebuie plasat direct pe pat, permite reperarea frecvenţei mişcărilor, deducând pe baza lor apropierea momentului în care utilizatorul se va trezi.Profesorul Marie-Pia d'Ortho nu este surprinsă de creşterea spectaculoasă a acestui gen de aplicaţii şi nici de entuziasmul pe care ele le declanşează. "Ele traduc neliniştea pe care multe persoane o resimt faţă de somnul lor şi dorinţa lor de a putea să îşi controleze somnul. Seamănă puţin cu măsurile pe care oamenii le iau cu alimentele şi cu activitatea fizică", a precizat cercetătoarea franceză.

Somnul rămâne însă un parametru destul de complicat şi greu de stăpânit, iar oamenii nu sunt egali în faţa somnului. Există adevărate "cronotipuri". Somnul scurt sau îndelungat, trezitul devreme sau culcatul târziu ar fi de fapt caractere înscrise în genele noastre şi contra cărora este foate greu de luptat. Perioada de vacanţe, în timpul căreia constrângerile orare sunt reduse, reprezintă momentul ideal pentru a observa şi identifica propriile nevoi, iar specialiştii în somnologie recomandă tuturor oamenilor să îşi adapteze acest ritm natural al somnului odată cu încheierea vacanţei.

Deşi aplicaţii precum Réveil intelligent pot să liniştească anumiţi utilizatori, profesorul Marie-Pia d’Ortho reaminteşte faptul că tabletele şi telefoanele inteligente sunt primii inamici ai nopţilor noastre. "Procesul de adormire este asociat cu secreţia de melatonină, care depinde de luminozitatea ambiantă. Atât timp cât rămânem expuşi în faţa unui ecran, această secreţie este întârziată şi, odată cu ea, procesul de adormire", spune aceasta. Pentru a favoriza un somn regenerator, este deci esenţial să opriţi acest tip de aparat cu două ore înainte de a merge la culcare, nu să dormiţi cu el, aşa cum o cer aplicaţiile menţionate, a explicat cercetătoarea franceză.