Renumiti pentru atacurile lor fulgeratoare, vikingii dezvoltau, cu destul succes,  si multe alte activitati, de la comert si agricultura, la confectionarea unor bijuterii destul de complexe, explica arheologii care au descoperit aceasta comoara unica in felul ei cu ajutorul detectoarelor de metal. Pentru multe din aceste bijuterii s-a folosit aurul.

Poate aceasta descoperire n-ar fi atras in mod deosebit atentia, daca nu ar fi existat un detaliu care i-a intrigat, oarecum, pe experti. Dintre toate bijuteriile, cel mai interesant s-a dovedit un obiect care seamana cu un medalion, pe care este reprezentat un fel de animal. El este confectionat dintr-un amestec de cupru si, dupa toate probabilitatile, este parte a unui colier.

Imaginea de pe medalion are un caracter antropomorfic, iar specialistii l-au asociat cu samanismul. Respectivul obiect difera substantial de celelalte bijuterii create de vikingi. Alta bijuterie neobisnuita, folosita ca brosa, este executata sub forma de cruce crestina. Este posibil ca el sa fi fost realizat in Europa occidentala, cu mult inainte de aparitia vikingilor. Cum a ajuns el acolo este intrebare la care nu exista raspuns, pentru moment.