Din cauza unor defecţiuni tehnice ale navetei, denumită InSight, cei de la NASA au fost nevoiţi să anunţe amânarea lansării ce avea rolul de a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă fenomenul formării planetelor, inclusiv al Terrei.

Anularea misiunii ridică semne de întrebare despre eforturile viitoare de cercetare ale planetei Marte, ceea ce înseamnă că vor mai trece încă cel puţin doi ani până la o posibilă lansare pentru studierea acestei planete, notează agenţia Reuters. În schimb, NASA nu a anunţat dacă va mai avea finanţare pentru acest program, care a fost limitat la 425 de milioane de dolari.

După ce ar fi ajuns pe suprafaţa planetei Marte, modulul ştiinţific ar fi rămas staţionar şi ar fi utilizat trei instrumente ştiinţifice pentru detectarea cutremurelor sau a altor activităţi seismice de pe planetă. Modulul ar fi putut măsura şi căldura emisă de scoarţa terestră a planetei precum şi variaţiile orbitei sale în timp ce înconjoară Soarele. InSight a ajuns săptămâna trecută la baza aeriană Vandenberg din California şi urma să aibă loc începerea pregătirilor necesare lansării în martie anul viitor.

'Este un regres minor. Nu este un dezastru, însă este un hop minor în demersul nostru de a obţine informaţii despre planeta Marte şi despre locul nostru în Univers', a declarat Bruce Banerdt, unul dintre specialiştii care investighează defecţiunea, relateaza agerpres.