Deși scăderea ar putea fi influențată de faptul că aprecierea dolarului a redus valoarea altor valute, precum moneda euro, ea scoate totuși în evidență o modificare a politicii băncilor centrale, multe dintre ele din statele emergente, care în ultimul deceniu și-au majorat rezervele valutare cu 824 miliarde de dolari în fiecare an, relateaza agerpres in pagina electronica.

Dincolo de aspectul emblematic al revenirii dolarului american în poziția de valută mondială de necontestat, scăderea rezervelor are mai multe implicații posibile pentru piețele mondiale în condițiile în care ar putea îngreuna eforturile țărilor emergente de a majora oferta monetară și a susține creșterea economică, ar putea agrava declinul monedei euro și ar putea reduce cererea pentru obligațiunile americane.

Analiștii de la Credit Suisse Group AG estimează că statele în curs de dezvoltare, care dețin împreună două treimi din rezervele valutare globale, au cheltuit 54 miliarde de dolari din aceste rezerve în trimestrul patru, cea mai mare sumă de după criza financiară globală din 2008. De exemplu, China și-a redus rezervele valutare până la 3.800 miliarde de dolari în luna decembrie 2014 de la 4.000 de miliarde de dolari în luna iunie. De asemenea, rezervele Rusiei au scăzut cu 25% în ultimul an, până la 361 miliarde de dolari în luna martie, iar cele ale Arabiei Saudite s-au micsorat cu 10 miliarde de dolari începand din august 2014, ajungand la 721 miliarde de dolari.

Analiștii de la Deutsche Bank AG sunt de parere că, posibil, tendința va continua in conditiile unui petrol ieftin si a unei cresteri slabe a pietelor emergente,  ceea ce va reduce intrările de dolari utilizate de Băncile centrale pentru a-și majora rezervele. În plus, o astfel de evoluție este una nefavorabilă pentru moneda euro, care a beneficiat în ultimul an de pe urma achizițiilor de valută ale băncilor centrale interesate să-și diversifice rezervele.

Potrivit ultimelor date ale FMI, ponderea euro în rezervele valutare mondiale s-a redus la 22% în 2014, cel mai mic nivel înregistrat după 2002, în timp ce ponderea dolarului a urcat la 63%, cea mai buna performanta din ultimii cinci ani. 'Orientul Mijlociu și China sunt două regiuni care este posibil să se confrunte cu presiuni pentru a-și reduce rezervele valutare în următorii ani. Băncile centrale de aici vor trebui să vândă euro', a comentat George Saravelos, de la Deutsche Bank.

Băncile centrale din statele emergente au început să-și majoreze rezervele valutare după criza financiară asiatică de la finele anilor 1990 în ideea de a-și proteja piețele în timpul perioadelor când accesul la capitalul străin se diminuează semnificativ. De asemenea, băncile centrale au cumpărat dolari pentru a limita aprecierea propriilor monede, astfel că rezervele valutare ale băncilor din statele emergente a crescut de patru ori în decurs de un deceniu, iar deținerile lor de obligațiuni americane au urcat până la 4.100 miliarde de dolari de la 934 miliarde de dolari în 2003.