"Dupa toate probabilittile, Universul este ticsit de planete potential locuibile, motiv pentru care multi dintre noi cred in existenta extraterestrilor. Pe de alta parte, viata in diferitele ei etape de dezvoltare este extrem de vulnerabila. Pentru ca o planeta sa poate fi cu adevarat locuita, cei care o poppuleaza trebuie sa stie sa gestioneze gazele cu efect de sera si sa mentina o temperatura stabila la suprafata ei", afirma oamenii de stiinta intr-un articol publicat in Astrobiology.

Aditya Chopra si colegii lui de la Australian National University, din Canberra, in urma cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, trei planete din Sistemul solar ar fi putut gazdui viata: Venus, Marte si Terra, care si astazi se afla in diferite parti ale asa numitei "zone a vietii" (numarul de orbite, apa sub forma lichida). Peste un miliard de ani, Venus se va transforma intr-un iad incins si acid, iar Marte intr-un desert arid si inghetat.

In principiu, nimic nu ar fi impiedita aparitia vietii pe Marte sau Venus, dar numai Terra a reusit sa iasa cu bine din perioadele "de sera" si din cele glaciare. In acest sens, Chopra aminteste rolul extrem de important jucat de microbi si alti reprezentanti ai vietii in activitatea climei planetare, ba chiar in formarea straturilor superioare ale Pamantului.

Spre exemplu, bacteriile fotosintetizante au remodelat complet atmosfera si oceanele lumii, umplandu-le cu hidrogen. De aceea, supravietuirii vietii dincolo de granitele Terrei a depins in primul rand nu de modul in care a aparut, ci de cat de repede organismele vii au invatat "sa dirijeze" clima si geologia planetelor, sustin cercetatorii australieni.