Dintre cele 416 balene pilot eşuate în zona Farewell Spit, 75% nu au reuşit să supravieţuiască pe durata nopţii, a precizat purtătorul de cuvânt al Departmentului pentru Operaţiuni de Conservare (DOC), Andrew Lamason. La primele ore ale dimineţii, odată cu fluxul, o primă încercare de reîntoarcere a balenelor supravieţuitoare în larg a fost încununată de succes, iar salvatorii au format un lanţ uman pentru a împiedica cetaceele să eşueze din nou.

Dar, potrivit expertilor, inca există pericolul ca balenele să revină la mal dupa lasarea noptii, când nu se poate interveni, deoarece, in intuneric, oamenii nu se află în siguranţă în apropierea cetaceelor. Daca va fi necesar, se va organiza o nou operaţiune de salvare în cursul zilei de sâmbătă.

Potrivit DOC, evenimentul de vineri este al treilea cel mai important de acest fel de la începerea înregistrărilor din Noua Zeelandă, în anii 1800. În 1918, 1.000 de balene au eşuat în zona Chatham Islands, iar în 1985 450 de cetacee au fost surprinse de reflux în Auckland.

În februarie 2015, aproape 200 de balene pilot au eşuat în zona Farewell Spit, cea mai cunoscută "capcană pentru balene" din Noua Zeelandă. Circa 60 dintre acestea au fost atunci salvate.

Balenele pilot sunt predispuse la astfel de evenimente deoarece călătoresc în grupuri mari. Potrivit organizaţiei pentru salvarea balenelor Project Jonah, nu există o explicaţie simplă pentru care aceste cetacee eşuează, speculându-se că motivele ar putea varia de la existenţa unor boli până la evenimente meteorologice extreme.