Noua insulă este rezultatul activității vulcanice pe fundul Oceanului Pacific, creata in urma eruptiei de magma si cenusa vulcanica pe 20 noiembrie 2013. Dimensiunile initiale ale noii insule au fost de 100 de metri de la est la vest și de la 200 de metri de la nord la sud. Astazi, insula masoara 1.150 metri, respectiv 850 de metri.

Insula are suprafața totală de 70 de hectare, fiind de 70 de ori mai mare decât imediat după apariția sa.

Pentru ca procesul de erupere a vulcanului a fost continuu, insula a crescut alipindu-se de o alta formatiune vulcanica din vecinatate, insula Nisinosima. Expertii sustin ca erupția va continua și, prin urmare si insula va mai crește.

De multe ori, insulele aparute in urma erupțiilor vulcanice in final s-au scufundat din nou în ocean. În cazul în care noua insula japoneză nu va avea de suferit această soartă, Japonia se poate aștepta să-si crească apele sale teritoriale.

In conformitate cu dreptul internațional, apele teritoriale ale unui stat se afla la distanta de 12 mile marine (22.2 km) de la linia de coastă a tarii respective. Urmatoarele 12 mile reprezinta zona contiguă. La o distanță de 200 de mile marine ( 370 km ) de țărm se termină zona economică exclusivă a statului și începe platoul continental, iar mai departe - largul mării.