Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, la consultările cu partidele de la Palatul Cotroceni, că în 11 ianuarie va veni o nouă misiune de experţi a Comisiei Europene în vederea finalizării raportului pe MCV, el arătând că până atunci trebuie rezolvate "restanţele parlamentare".


Şeful statului a subliniat că aceste restanţe trebuie să fie "o prioritate zero" a noului Parlament deoarece raportul MCV este important pentru aderarea la spaţiul Schengen, pentru a nu da ocazia la Consiliul JAI din martie unor ţări UE să ceară o nouă amânare a deciziei de aderare a României şi Bulgariei. "Dar avem o problemă care se va materializa în ianuarie. În vederea raportului pe Justiţie, începând cu 11 ianuarie, sau 11, 12 ianuarie, vom avea o nouă vizită a Comisiei Europene. În modul cel mai sincer, vă spun că mă îngrijorează faptul că avem restanţe parlamentare şi nu vreau să le numesc, le ştiţi foarte bine. S-ar putea din nou să revină problema de acum doi ani când în raport aveam menţiuni că Parlamentul se opune anchetării unor politicieni pe care Parchetul vrea să-i ancheteze, nu să îi aresteze. Deci, acest punct v-aş ruga să îl aveţi în vedere ca o prioritate zero a viitorului Parlament, dincolo de validarea Guvernului, pentru că depinde foarte mult abordarea politicului pentru ca Schengen să fie un succes", a declarat Băsescu.

El a menţionat faptul că există ţări care tot timpul au suspectat "lipsa de apetit a clasei politice din România pentru libertatea justiţiei" şi cărora nu le trebuie dată ocazia să amâne din nou decizia privind aderarea României la Schengen. "N-aş vrea să dăm ocazia unor ţări care tot timpul ne-au suspectat pe lipsa de apetit a clasei politice pentru libertatea justiţiei, nu aş vrea să le dăm ocazia ca la următorul JAI, în martie, să spună că avem o problemă cu România, să ne mai gândim pentru următorul JAI", a spus preşedintele.

El a arătat că aderarea la spaţiul Schengen este un obiectiv de interes naţional şi nu trebuie să fie afectat de interesele de partid. "Vă rog să îl trataţi ca fiind un obiectiv de interes naţional, pentru că asta şi este. Intrarea în Schengen este un obiectiv naţional, care nu poate fi contrabalansat cu interesele niciunui partid", a spus Băsescu.

De asemenea, el i-a informat pe reprezentanţii partidelor parlamentare că la Consiliul European de săptămâna trecută a fost menţionată în anexa concluziilor o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen. "Am reuşit să avem în anexă, şi aici este o chestiune de procedură, în anexa concluziilor, nu domnul Van Rompuy, Consiliul de data aceasta, deci în unanimitatea lui, a cerut Consiliului JAI ca în luna martie să analizeze intrarea României şi Bulgariei în Schengen", a spus preşedintele.

Germania şi Olanda sunt ţări care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen, anunţând că aşteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene pentru a accepta acest lucru. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, că s-a luat decizia în Consiliul European ca la Consiliul JAI din 13-15 martie să se discute subiectul Schengen, el adăugând că speră ca, "dacă nu facem nicio trăsnaie politică acasă", să se şi ia decizia de aderare, mentioneaza Mediafax.