In urma cu un deceniu, China i-a luat prin surprindere pe expertii occidentali cu un distrugator impresionant: Red Aegis Type 052C a fost prima nava de razboi a Chinei echipata cu doua radare sofisticate si sistem de lansare pe verticala. Astazi, inginerii chinezi au realizat o versiune ameliorata a navei, Type 052D, aflata deja in productie de serie.

Dar autoritatile chineze nu vor sa se opreasca aici, industria militara intentionand sa construiasca o nava noua, Type 055, mai mare, mai puternica  si care, in prezent, se afla in faza de dezvoltare. Potrivit publicatiei National Interest, se pregateste aparitia la orizon a unui adevarat monstru.

Judecand dupa informatiile publicate de o revista chineza semi-oficiala, distrugatorul cu o lungime de 175 de metri va dispune de patru noi tipuri de rachete: antiaeriene cu raza medie si lunga de actiune, rachete anti-submarin si rachete anti-navale supersonice.

Type 055 va poseda, de asemenea, rachete de croaziera pentru atacuri la sol si un interceptor de rachete. Sistemul de lansare pe verticala va fi imbunatatit comparativ cu 052D (cel mai modern distrugator chinez). "In plus, radarul a fost si el supus unui proces de ameliorare, astfel ca antenele instalatiei vor fi capaabile sa functioneze in banda X si in banda S, ceea ce va ridica nava chineza la nivelul celor americane", sustine publicatia chineza.

Expertul american Lyle Goldstein precizeaza ca radarele constitutie punctul forte al navelor din aceasta categorie. La fel ca distrugatoarele americane, echipate cu sisteme digitale antiracheta Aegis, 055 va fi o nava de aparare aeriana, in special pentru marile grupri aeronavale ale Beijingului. Totusi, acest nou distrugator chinez va fi extrem de vulnerabil la submarinele Statelor Unite si ale aliatilor lor.