Nava de razboi pe perna de aer Bora, echipata cu sisteme de racheta, reprezinta, de fapt, doua corpuri inguste, acoperite si unite de o platforma lunga de aproape 64 de metri si lata de 17,2 metri. Corpurile sunt executate dintr-un aliaj de aluminiu foarte usor si rezistent. Perna de aer se formeaza cand in partea din fata se coboara un ecran elasti, iar in spatiul dintre cele doua carcase se acumuleaza aer.

Citeste si Submarinele nucleare rusesti din TITAN devin mai agresive

Nava Bora are o calitate unica. Pe de o parte, ea este un cataraman stabil, capabil sa dezvoltate o viteza de pana la 20 de noduri, iar pe de alta parte este o nava de razboi pe perna de aer rapida, a carei viteza trece de 50 de noduri.

La un deplasament de numai 1.050 de tone, puterea cumulata a motoarelor atinge 56.000 de cai putere. Concret, pentru deplasarea in regim de cataraman intra in functiune doua motoare diesel de 10.000 de cai putere fiecare, iar pentru deplasarea pe perna de aer sunt actionate doua turbine pe gaz, a caror putere insumata se ridica la 36.000 de cai putere. Cele doua sisteme de motoare pot functiona individual si concomitent. Acest lucru permite navei sa se deplaseze in orice conditii. Mai mult, nava poate inainta chiar si fara motoare, numai pe seama evacuarii aerului din perna (7 m/sec). In acest caz, viteza dezvoltata este de 3 noduri.

Citeste si Rusii vor arata pentru prima data noul AVION DE LUPTA Su-35

In ceea ce priveste dotarea tehnico-militara, nava Bora poate fi echipata cu rachete supersonice antinava Moskit. Rachetele sunt plasate in doua instalatii speciale, dispuse una pe puntea din dreapta, cealalta pe puntea din stanga. In plus, nava dispune, printre altele, de doua rachete de croaziera Osa-MA si o unitate de artilerie AK-176, calibru 76,2 mm.

Citeste si Recordurile flotei de submarine a Germaniei

Cele opt rachete Moskit pot distruge orice nava de razboi moderna, inclusiv un portavion nuclear. Pe de alta parte, afirma expertii rusi, Bora este, practic, invincibila, pentru ca nici o arma din arsenalul flotei militare a NATO nu poate mentine o tine care se deplaseaza cu o viteza de aproape 90 km/ora, scrie cotidianul rus Rossiiskaia gazeta.

Citeste si Peştele care poate distruge un SUBMARIN

Noul elicopter de lupta chinez, proiectat de … rusi

China face senzatie cu realizarile din sfera AVIATIEI MILITARE