HMS Westminster a ieşit în larg, marţi, de la baza navală din Portsmouth, în sudul Angliei, au constatat jurnalişti ai AFP. Fregata urmează să ajungă într-o săptămână în Gibraltar, unde va face escală, potrivit unor surse oficiale britanice, şi să participe, alături de alte nouă vase britanice, printre care patru nave de război, toate plecate luni, la manevre militare în Mediterana denumite "Cougar'13".

Portelicopterul HMS Illustrious, care a plecat luni dimineaţa din Portsmouth, a fost autorizat de Spania să facă escală la baza navală Rota, în sudul ţării. HMS Westminster se îndreaptă spre Gibraltar în momentul în care acest teritoriu de şapte kilometri pătraţi se află în centrul escaladării unor tensiuni între Londra şi Madrid, care îşi revendică suveranitatea asupra acestuia.

Conflictul a izbucnit din nou, la sârşitul lunii iulie, după ce autorităţile din Gibraltar au construit un recif artificial din beton în mare, denunţat de Madrid, care îl consideră un dispozitiv menit să împiedice munca pescarilor spanioli. De atunci, cozi lungi de aşteptare s-au format la frontierea dintre Spania şi Gibraltar. Autorităţile teritoriului acuză Madridul că a intensificat controalele vamale ca represalii faţă de construirea recifului.

"Cougar'13" se înscrie în cadrul unor manevre "prevăzute de mult timp", potrivit Ministerului britanic al Apărării. "Cougar'13" are drept scop să "demonstreze capacitatea de a conduce în orice loc al lumii o forţă maritimă extrem de eficientă, pentru a proteja interesele britanice", potrivit Ministerului Apărării de la Londra. Primul exerciţiu va implica forţele armate albaneze din Adriatica, scrie Mediafax.