Construita in 1976, nava s-a desprins de tarm in timpul unei furtuni in Republica Dominicana, unde fusese vanduta unei companii canadiene. O lunga perioada de timp nu s-a stiut nimic despre „vasul-fantoma”. Dar, potrivit datelor obtinute de expertii americani, acum ea se afla la aproximativ 2400 de kilometri de Irlanda.

Intre timp, scrie mai departe Der Spiegel, pana in prezent nici un stat din lume nu si-a manifestat dorinta de a salva aceasta nava. Pentru ca, explica un angajat al organizatiei Robin des Bois, dreptul international nu include prevederi pentru situatiile in are cineva ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru o ambarcatiune necontrolata. „Iar vasul-fantoma ar putea ajunge foarte curand intr-o zona care concentreaza numeroase trasee maritime”, afirma plin de convingere reprezentantul organizatiei mai sus mentionata.

Printre altele, noteaza Der Spiegel, nu se grabeste sa intreprinda ceva nici compania care detine respectiva nava si care, este vinovata de cele intamplate. „Pana nu se intampla nimic, nimeni nu o poate determina sa faca ceva. In cazul unui dezastru insa, toate plangerile se vor indrepta impotriva ei”.