"Stim ca nava Kurile a trecut pe langa Nobel Discoverer. Recunoastem dreptul tuturor natiunilor suverane de a naviga liber in apele internationale",  a precizat reprezentantul oficial al Pentagonului, citat de postul de televiziune CNN.

Compania Shell a demarat prospectiunile sale in Arctica dupa ce a promit aprobarea corespunzatoare din partea presedintelui Statelor Unite, Barack Obama, in luna mai a acestui an.

Anuntul Pentagonului survine in contextul in care, potrivit Los Angeles Times, serviciile de spionaj ale SUA intentioneaza sa acorde o mare mare atentiei zonei arctice, deosebit de bogata in petrol si gaze naturale, intarind inclusiv colaborarea cu Norvegia si Canada pentru o monitorizare mai atenta a acestui colt de lume. 

Citand surse proprii, LAT scrie ca, in ultimele 14 luni, serviciile speciale americane au infiintat o structura de analiza, alcatuita din experti si analisti care se vor ocupa cu precadere de regiunea in cauza si care vor "analiza rezultatele muncii lor de observatie" prin intermediul unui comitet creat de Agentia nationala de securitate, NSA. .