Japonia a avertizat luni ca procesul de normalizare a relatiilor sale cu Beijing, inceput in 1972 odata cu semnarea unei declaratii comune, sunt puse, din nou, la incercare dupa capturarea, in acest week end, a unei nave comerciale nipone de catre autoritatile chineze din cauza unui diferend care dateaza de dinainte de razboi. Tribunalul maritim din Shanghai a declarat sambata ca a interceptat nava Baosteel Emotion a societatii de transport Mitsui OSK Lines in portul provinciei Zhenjiang, din estul Chinei.

Potrivit mass-media locale, tribunalul a pus in excutie hotararea unei curti din Shanghai, care a condamnat firma in 2007 la plata unor despagubiri in valoare de 21 milioane de euro, in cadrul unui litigiu legat de doua nave si datand din perioada antebelica.

Predecesorul lui Mitshui OSK, Daido Shipping a prealuat in locatie aceste nave ale socieatii chineze Zhongwei Shipping in 1936. Ulterior insa ele au fost rechizitionate de marina japoneza, inainte de a fi scufundate in 1944. Intreprinderea chineza nu a primit nici o compensatie pentru aceasta pierdere.

„Mitsui OSK cauta un acord cu partea chineza. Partea nipona regreta cele intamplate”, a explicat un purtator de cuvant al guvernului nipon, Yoshihide Suga. „Acest lucru ar putea descuraja intreprinderile din Japonia sa lucreze in China. Suntem profund ingrijorati si ne asteptam la masuri corespunzatoare din partea Chinei”, a avertizat el.

Potrivit agentiei Kyodo, este pentru prima data cand bunuri apartinand unei intreprinderi nipone sunt confiscate in cadrul unor proceduri judiciare care dateaza din perioada premergatoare celui de-al doilea razboi mondial.