Pentru a doua oara in decurs de o saptamana, noile "scurt-circuite" puse la punct dupa crahul din vara anului trecut au fost activate dupa ce bursele chineze au afirsat un recul de 7% la mai putin de 30 de minute de la deschiderea tranzactiilor.

Indicele CSI300 al principalelor valori cotate la Shanghai si Shenzhen a pierdut 7,21%, la 3.284,74 de puncte, in momentul inchiderii cotatiilor, in timp ce indicele compozit Shanghai a suferit un recul de 7,32%, la 3.115,89 puncte.

Banca populara a Chinei i-a luat pe nepregatite pe actiorii din piata fixand un curs pivot al monedei nationale la 6,5646 pentru un dolar, cel mai coborat din martie 2011. Acest prag reprezinta o scadere de 0,5% comprativ cu ziua de miercuri. Dupa ce, in 2015, a suferit cea mai puternica depreciere din istorie in fata dolarului, cu un recul de 6,7%, yuanul a recuperat peste 1,5% de la inceputul acestui an.

Daca yuanul va continua sa se deprecieze, alte tari asiatice vor fi constranse sa procedeze la o devaluare a propriilor monede, pentru a ramane competitivi in fata uriasei masini de export care este China. "Yuanul chinez este in centrul preocuparilor generale, iar brokerii se tem ca degringolada monedei chineze s-ar putea accentua, ceea ce va constitui o povara in plus pentru economia globala", a comentat Chris Weston, de la IG.