„GlaxoSmithKline a decis ca fabrica din Braşov să iasă din reţeaua sa globală de producţie pentru formele solide orale (tablete, pastile, comprimate – n. red), ca urmare a unei analize recent efectuate la nivelul reţelei sale de producţie a formelor solide orale. Decizia este determinată de supra-capacitatea de producţie actuală în reţeaua de producţie a companiei pentru formele solide orale”, a explicat Mariana Cismaru, directorul fabricii.

“Capacitatea actuala a fabricii din Brasov nu este in prezent utilizata la maxim si, din pacate, nu exista nici un potential de crestere pe termen lung pentru ca alte produse sau volume sa fie fabricate aici. Compania intentioneaza ca activitatile de productie din Brasov sa fie transferate catre alte fabrici”, se arata intr-un comunicat emis de GSK.

Fabrica de la Braşov este singura a grupului britanic la care se va renunţa. „Noi suntem foarte optimişti că vom reuşi să o vindem. În plus, vom fi foarte flexibili în eventualele negocieri pe care le vom avea cu posibilii cumpărători, astfel încât să fie preluată cu întregul număr de angajaţi. De asemenea, vom încheia o înţelegere prin care vom achiziţiona medicamente de la această fabrică”, a spus, la rândul său, Pascal Prigent, directorul general al GSK România, citat de Mediafax.

Britanicii vor căuta un cumpărător în următoarele şase luni, iar dacă nu vor găsi o companie interesată, din ianuarie vor demara procedurile de închidere a facilităţii de producţie, cu termen final a doua jumătate a anului 2015. Mariana Cismaru spune că fabrica de la Braşov are o capacitate de producţie de 90 de milioane de comprimate, din care acoperirea pe anul în curs este de doar 38 de milioane, adică mai puţin de jumătate.

Fabrica braşoveană, care are în prezent un efectiv de 243 de angajaţi, a avut doar în 2011, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, un profit de 25,704 milioane de lei (aproximativ şase milioane de euro la cursul mediu al anului trecut) la o cifră de afaceri de 407,769 milioane de lei.

Britanicii sunt cel de-al treilea concern major care renunţă la o facilitate de producţie din Braşov în ultimii ani. În 2008, atât Kraft România, actualmente Mondelez International România, cât şi Colgate-Palmolive, ambele companii având rădăcini americane, au renunţat la facilităţile de producţie din Braşov.