Dinozaurul a fost descoperit în 2007 în formaţiunea geologică bogată în fosile Huincul din apropiere de oraşul El Choco, în provincia centrală Rio Negro din Argentina, care se află la nord de Patagonia. Analiza fosilei a început în 2012. A primit numele Gualichoshinyae, compus din cuvintele "Gualicho", dat în onoarea unei zeităţi a populaţiei native din Patagonia, si  "Shinyae", dupa numele descoperitorului fosilei, Akiko Shinya, de la Field Museum din Chicago.

La fel ca şi Tyrannosaurus Rex, Gualichoshinyae este un theropod, un dinozaur biped, însă face parte dintr-o altă ramură a acestei familii de saurieni predominant carnivori. Aceasta înseamnă că cele două picioare din faţă, ridicol de scurte, prevăzute fiecare cu câte două gheare, la fel ca dinozaurul din "Jurassic Park", este o trăsătură caracteristică ce nu a rezultat din evoluţia unui strămoş comun.

'"Gualicho este un fel de dinozaur mozaicat, cu caracteristici anatomice găsite în mod normal la diferite specii de theropode", a declarat Peter Makovicky, responsabil al secţiei de dinozauri de la Field Museum, Muzeul de Istorie Naturală din Chicago, membru al echipei ştiinţifice care a făcut această descoperire.

"Gualicho este într-adevar neobişnuit, deoarece este diferit de alţi dinozauri carnivori aduşi la lumină din aceeaşi formaţiune geologică şi nu se potriveşte perfect în nici o categorie", a spus omul de ţtiinţă. Scheletul fosil descoperit în Patagonia este incomplet, dar oamenii de ştiinţă cred ca acest animal de pradă a avut o dimensiune medie şi o greutate de aproximativ 450 de kilograme, comparabilă cu a unui urs polar, relateaza agerpres.